Cilin ke ti?

Categories: Fjala e Lirë

Eduard Farell ka thene: “Te degjuarit eshte i rralle. Ka njerez te caktuar me te cilet ne ndihemi mire per te folur, pasi ata kane nje kapacitet kaq te thelle per te degjuar, jo vetem fjalet tona, por na degjojne edhe ne si person. Ata na aftesojne qe te komunikojme ne njne nivel, te cilin nuk e kemi arritur kurre me pare. Ata na aftesojme qe te behemi personat qe nuk kemi qene kurre. Ne kurre nuk do te njohim ne te vertete vetveten, perderisa nuk kemi gjetur njerez, te cilet na degjojne, na bejne qe te shperthejme, te dalim nga vetvetja dhe te zbulojme se cilet jemi ne te vertete. Ne nuk mund t’i zbulojme kapacitetet dhe potencialet tona ne vetmi.” Vini re fjalet “ka njerez te caktuar te cilet na aftesojne te behemi personat te cilet nuk kemi qene kurre.” Keta njerez jane ata per te cilet ke nevojme me shume. Merri ne konsiderate keto pyetje: cili eshte ai person qe te trajnon? Cili eshte ai person me i vjeter ne moshe, me me shume pervoje, me i urte qe qendron ne stolin e trajnerit te jetes tende dhe qe veshtron me nje portret te plote ne mendjen e tij? Nje trajner nuk perpiqet qe te beje garen tende ne vendin tend. Jo, ai vendos standartet e tua per garen dhe me pas gjykon rendimentin dhe rezultatin qe arrin ti. Cili eshte ai person qe e ben kete per ty? Kush e zgjeron mendjen tende? Eshte ai person qe te ben qe te ben te tkurresh ndersa nxjerr ne pah aspektet e ndryshme te injorances tende, ai person i cili nuk te le qe te hedhesh lumin thjesht me jete shpirterore apo intelektuale, qe eshte thjesht shpirterore? Cili eshte ai qe te degjon dhe i inkurajon endrrat e tua. Endrrat nuk jane propozim intelektual, te cilat duhet te provohen. Ato jane veper e vizionareve. Shpesh jane te tmerrshme dhe rralle ndodh qe jane te mira. Keta jane ata njerez te cilet, kur cdo njjeri tjeter te tall dhe te perqesh duke thene se je duke bere nje vrime ne uje, te thone se Zoti “…i therret ato gjera qe nuk jane sikur te ishin.” (Romaket 4:17)
Per keta lloj njerezish ke nevoje!

Author: mikel.bogdani

Leave a Reply